Lakkoavustus

Lakkoavustuksesta ohjeistus tarkentuu!

Saanko lakon aikana palkkaa tai lakkoavustusta?

Lakon ajalta ei makseta palkkaa. Erääntyneet työsuhteesta johtuvat palkka- yms. saatavat maksetaan kuitenkin lakon aikana normaaleina palkanmaksupäivinä. Työntekijällä ei ole lakkopäiviltä oikeutta myöskään työnantajan kustantamiin luontaisetuihin, esimerkiksi lounasseteleihin.

Lakkoavustus maksetaan vain liittoon kuuluville työntekijöille, joilla on jäsenmaksut maksettuna. Jos lakko kestää esimerkiksi viikon (esim. maanantaista sunnuntaihin tai vaikkapa tiistaista maanantaihin), lakkoavustusta maksetaan tavallisesti viideltä päivältä. Maksamisen edellytys on, että toimit liiton päätösten ja ohjeiden mukaisesti. Liiton hallitus päättää lakkoavustuksen suuruuden kunkin lakon osalta erikseen. Lakkoavustusta voit hakea 2 kuukautta lakon päättymisen jälkeen. 

Saanko lakkoavustusta, jos liityn JHL:ään?

Saat lakkoavustusta, jos olet liittynyt jäseneksi ennen lakon alkamista. Käytä sähköistä liittymislomaketta, niin liittymisaikasi näkyy täsmällisesti. Vähintään ensimmäinen jäsenmaksusi pitää olla maksettuna ennen lakkoavustuksen maksamista. Saat ohjeet jäsenmaksun maksamiseen, kun jäsenyytesi on vahvistettu.

https://www.jhl.fi/yhdistyksille-ja-aktiiveille/tyotaistelut/usein-kysytyt-kysymykset-lakosta/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

Lakkoavustus 

Lisätty 20.11.23

Lakkoavustus haetaan lakon päätyttyä omaJHL:stä, joten yhteystietojesi päivittäminen on erittäin tärkeää!
JHL maksaa jäsenilleen lakkoavustusta 60 euroa/lakkopäivä (päätös koskee viikkoja 45-48). Jäsenmaksujen on oltava maksettuna ja jäsenen on toimittava JHL:n päätösten ja ohjeiden mukaisesti.
Avustuksen saamiseksi uuden jäsenen on liityttävä jäseneksi ennen lakkoa, sekä maksettava ensimmäinen jäsenmaksu viitteellä, jonka saat liittymisen jälkeen liitosta. Jäsenmaksua ei tule maksaa ilman viitettä!
Avustuksesta on veronalaista tuloa 16 euroa ylittävä osa. Vero pidätetään verohallinnon ohjeiden mukaisesti, verokorttia ei tarvitse lähettää liittoon.

Ohje lakkoavustuksen hakemiseen